3 voordelen van een invriezer in de bakkerij

Een groeiend aantal bakkerijen schakelt over op invriezen. Maar wat is dat 'blast freezing', en wat zijn de voordelen?

Bij blast freezing, oftwel invriezen, wordt vrieslucht (-28°C tot -38°C) zeer snel over een product geblazen om het zo snel mogelijk in te vriezen.

Met de juiste vriestemperatuur en -methode ontstaan de kleinst mogelijke ijskristallen in de kern van het product.

HET BELANGRIJKSTE DOEL VAN HET invriesproces IS EEN MAXIMALE KWALITEIT TE BEHOUDEN NA HET ONTDOOIEN.

Het blast freezing proces creëert de perfecte conditie om optimale versheid te garanderen, zowel in structuur als smaak. Maar ook, om het product klaar te maken om zo lang mogelijk in de vriezer bewaard te worden zonder kwaliteitsverlies. Het belangrijkste doel van het blast freezing proces is om de maximale kwaliteit te behouden na het ontdooien.

In deze blog leest u over de drie belangrijkste voordelen van blast freezing: kwalitatief hoogwaardige producten, een consistente vriesproductie en een toekomstbestendige logistieke planning.


1. Behoud van de smaak en structuur van het product

Als u de smaak en structuur van het product wilt behouden, moet het blast freezing proces op de juiste manier worden toegepast in uw bakkerij productieproces.

Een correcte installatie van het blast freezing proces in uw volledige productieproces is afhankelijk van de volgende 2 elementen:

  1. Als u het product te kort invriest, is dat niet goed voor het eindproduct omdat er te weinig ijskristallen in het product zitten. Dit zal de smaak en de structuur beïnvloeden.
  2. Als je het product te lang invriest is dat slecht voor het eindproduct omdat je vriesschade krijgt.

Tijd- en temperatuurregeling, luchtcirculatie en relatieve vochtigheid zijn slechts enkele factoren in het vriesproces: verwaarlozing van deze omstandigheden kan de kwaliteit van uw product ernstig schaden.

Door uw product onder de juiste omstandigheden in te vriezen, kunt u het product (verpakt of onverpakt) gedurende langere perioden in diepvriescellen bewaren. Essentieel is dat u na het ontdooien de maximale productkwaliteit behoudt om aan de hoge verwachtingen van de eindconsument te voldoen.


2. Consistent vriesproces

Het is van essentieel belang om uw vriesproces in de bakkerij correct te organiseren; als u dit niet doet, kan dit leiden tot een aanzienlijk verlies van productkwaliteit. Het correct organiseren van uw proces betekent dat u volledige controle heeft over de luchtcirculatie, relatieve vochtigheid en temperatuur tijdens het vriezen. Door deze parameters voortdurend te meten, te controleren en te regelen, creëert u een consistent en repetitief productieproces.

Met de blast freezing methode heeft u een constant productieproces en vaste en berekende vriestijden om een tijdige productiestroom te garanderen; blast freezing is sneller dan gewoon vriezen, dus een sneller proces en een consistente productkwaliteit.

Hierdoor kunt u producten langer in voorraad houden, wat beter aansluit bij de behoeften van de eindklant.

3. Toekomstbestendigheid van uw logistieke planning

Om het aroma, de smaak en de structuur van het product te behouden, moet het proces van blast freezing naadloos aansluiten op uw bakkerijproductieproces.

Om de perfecte omstandigheden voor het invriezen te creëren, moet u naar deze essentiële factoren kijken:

  • Productlijn: u moet kijken naar uw productie-installatie nu en in de toekomst als u uw productie wilt uitbreiden.
  • De locatie van uw productie; wat is de invloed van vochtigheid en temperatuur?
  • Bekijk uw huidige installaties, en zou een straalvriesinstallatie passen in uw huidige landschap?

Als u deze vragen beantwoordt, kunt u kijken hoe u uw logistieke planning kunt verbeteren. Door invriezen op te nemen in uw proces kunt u de kwaliteit van uw producten hoog houden, en door de producten op de juiste manier in te vriezen, kunt u voorraad opbouwen.

Het op voorraad hebben van bakkerijproducten geeft u meer flexibiliteit in productieplanning en logistiek en zorgt ervoor dat uw consumenten altijd super verse producten ontvangen.

Wilt u meer informatie over vriesstraten en hoe u een optimale toekomstbestendige planning krijgt?

Onze diepvriesexpert helpt u graag verder! U kunt hier een 1-op-1 gesprek aanvragen om uw uitdagingen of vragen te bespreken.

Perry Houx

Wilt u meer informatie over invriezen?

Onze invries expert helpt u graag! U kunt uw uitdagingen of vragen hieronder bespreken om een 1-op-1 gesprek aan te vragen. 

Blijf leren.

Onze specialisten delen regelmatig hun kennis over het bereiken van consistente productkwaliteitsniveaus, het opschalen van uw productieprocessen en de laatste ontwikkelingen in de industrie.

Ontdek meer kennis